Instructiuni umplere bag-in-box

ATENTIE: denumirea bag-in-box (romana:punga-in-cutie) inseamna ca produsul este compus din 2 parti: punga si cutie ! Cutia nu este „ambalaj in vederea comercializarii” cum este la cutiile pentru transport de 6/12 sticle de sticla. Cutia (box) din componenta bag-in-box este structura de rezistenta a produsului la presiuni externe, intepare sau zgariere, asigurand fiabilitatea pungii (bag) interioare si ferind-o de razele soarelui.

TEHNOLOGIA PRODUCERII SUCULUI PASTEURIZAT

Dupa obtinerea sucului prin presare, el trebuie pasteurizat. Daca nu-l pasteurizam, din cauza fructozei existente, el va intra in fermentare. Adica fructoza (care da gustul dulce sucului) este transformata de catre drojdii in alcool, cu degajare de bioxid de carbon. Ca sucul sa nu fermenteze, trebuia ca drojdiile sa fie eliminate. Aceasta eliminare a drojdiilor se face prin incalzirea sucului la peste 80 de grade Celsius, de preferat peste 82 de grade Celsius. Acest proces de incalzirea al sucului poarta numele de PASTEURIZARE (dupa marele biolog francez Louis Pasteur care a descoperit acest procedeu si l-a aplicat la scara larga pentru desinfectie si sterilizare). Pasteurizarea se va face cu ajutorul PASTEURIZATORULUI, care este un echipament ce are o automatizare pentru a mentine sucul la aceasta temperatura ridicata. In acest echipament, sucul intra rece si la iesire are o temperatura de 82-84 grade Celsius. Dupa pasteurizare, sucul trebuie pus in punga Bag-in-Box IMEDIAT. Sucul cand ajunge in punga trebuie sa aiba o temperatura de peste 78-80 de grade Celsius. Fiind fierbinte el sterilizeaza si punga pe interior. Nu se pune suc pasteurizat si racit !

Dupa aceea punga trebuia asezata la racit, cu grija pe o suprafata plana cu dopul in sus, pe un singur strat. Nu se pun pungi una peste alta ! Dupa ce s-a racit pana pe la 30 de grade Celsius (temperatura mainilor) se aseaza cu grija in cutie, evitand ca muchia cutiei sa nu zgarie punga. Punga nu se tine de dop !!!  Deoarece materialul din jurul dopului este fierbinte, exista posibilitatea sa se deformeze si dopul sa se dezlipeasca. Punga trebuie pusa in cutie, deoarece insasi denumirea pungii “Bag-in-Box” in traducere inseamna “punga in cutie”. Nedepozitarea pungii in cutie duce la solicitari mecanice ale pungii ce pot duce la deteriorarea acesteia.

Producatorul pungii recomanda testarea unui esantion de 2-3 pungi inainte de inceperea utilizarii ambalajului tip bag-in-box.

 

 

Pasi folosire:

Pasul 1- punga goala

Pasul 2- se scoate dopul cu grija pentru a nu leza punga

Pasul 3-se umple punga si se pune dopul. Se aseaza (fara a suprapune mai multe pungi) pana se aclimatizeaza la temperatura camerei

Pasii 4 si 5- se pune cu grija in cutie, cu dopul in dreptul decuparii pentru dop (forma rotunda)

Pasul 6- se inchide cutia

Pasii 7 si 8 (pentru consumatorul final sau pentru teste)- se intoarce cutia se rupe decuparea pentru dop si se scoate dopul

 

Pasul 9: se scoate sigiliul dopului din plastic alimentar

Pasul 10: se toarna in pahar/cana/etc