Taierea si Legarea Vitei de Vie
Taierea si Legarea Vitei de Vie – Unde plantam vita de vie?
Taierea si legarea vitei de vie sunt cele mai importante operatiuni de intretinere si asigurare a recoltei. Dar mai intai sa vedem ce locuri sunt ideale pentru plantarea butucilor. Pentru ca productia de struguri sa fie la maxima trebuie sa avem in vedere doi factori: lumina si caldura. Locul in care doriti sa plantati butucul trebuie sa fie cat mai mult timp insorit in cursul zilei, aceste zone sunt: sud, sud-vest, sau sud-est.
Un alt factor pe care trebuie sa-l aveti in vedere este distanta dintre butuci. Distanta de plantare trebuie sa fie de cel putin jumatate de metru pentru a permite circulatia aerului. Furnizandu-i aceste conditii butucului, acesta va beneficia de o cantitate maxima de caldura, iar maturizarea strugurilor se va face mai devreme fiind mai puternic colorati si dulci.
Este de evitat plantarea vitei de vie in apropierea pomilor sau in zonele umbroase. In acelasi timp trebuie sa avem in vedere ca prin plantarea vitei de vie sa se infrumuseteze curtea, vita de vie sa se integreze armonios in aspectul general al curtii.
Taierea si Legarea Vitei de Vie
Lucrarile de toaletare a vitei de vie se face primavara timpuriu, inainte de deschiderea mugurilor (pornirea vegetatiei). Pentru vita de vie tip bolta si pergola se face o taiere scurta lasand verigi de rod alcatuite din cepi la 1-2 ochi si cordite la 4-5 ochi viabili, iar productia poate ajunge la peste o suta de ochi la un butuc viguros si bine sustinut de ingrasaminte.
Deoarece prin taiere butucul de vie este direct afectat, este necesar ca aceste lucrari sa fie facute de cei care cunosc aspectele biologice ale soiurilor respective, conditiile de mediu si principiile pe care se prijina taiera. soiurilor, condițiile de mediu și bineînțeles principiile pe care se sprijină tăierea.
Ce trebuie sa aveti in vedere inaintea taierii vitei de vie:
Probabil ai auzit frecvent acesti termeni. Taierea in uscat este efectuata in perioada de repaus vegetativ, iar taierea in verde se face in timpul perioadei de vegetatie, in cazuri extreme cand planta este afectata de anumiti factori.
Perioada cea mai potrivita pentru taierea vitei de vie in uscat este de la sfarsitul lunii februarie, pana la inceputul lunii aprilie.
Scopul taierii la vita de vie
1. Taierea de formare – Se face in al doilea an de la plantarea butucului, incepand cu luna februarie pana in aprilie. Prin aceste taieri se urmareste corectarea nivelului vitei de vie (joasa, inalta sau mijlocie).
2. Taierea de rodire – Se face in al 4-lea an de la plantare si are in vedere scopul de a echilibra modalitatea de crestere cu productia dorita. De asemenea, taierile de rodire ajuta la obtinerea unei recolte mult mai calitative.
3. Taierea la vita de vie – se poate aplica si in cazuri speciale in care planta este afectata de factori fizici sau climatici (inghet, grindina).
Alegerea sistemului de taiere
Alegerea sistemului de taiere este influentata de lungimea elementelor lemnoase existente pe butuc:
– Coarda – ramificatie lemnoasa a tulpinii, caracterizata de varsta si dimensiuni specifice (coardele lungi pot ajunge pana la 20 ochi).
– Cordita – element de productie, de dimensiuni mai mici ca ale coardei (cel mult 7 ochi lungime)
– Cepi – elemente lemnoase de mici dimensiuni, rezultate din taierea coardelor (cel mult 4 ochi). Aceste elemente indeplinesc diferite functii, pot fi de rezerva, de inlocuire sau chiar si de rod.
– Veriga de rod – cuplu alcatuit din cep+coarda.
-
Sistemul de taiere scurt – potrivit pentru soiuri precum Feteasca Alba, Regala, Galbena
Element de productie– cepul de rod (cel mult 3 ochi), cel mult 10 elemente.
-
Sistemul de taiere inalt
Element de productie – coarda de rod (8-16 ochi)
-
Sistemul de taiere semiinalt – imbinarea celor doua sisteme (scurt si inalt) fapt pentru care este cel mai raspandit sistem de taiere.
De avut in vedere inaintea taierii
Avand in vedere caracteristicile soiului de vita de vie detinut, primul pas premergator taierii este verificarea viabilitatii ochilor. Aceasta verificare se face verificand diferite zone ale vitei de vie, ochii sanatosi sunt cei care au o culoare verde in sectiune, iar cei afectati sunt cei care au o culoare maronie. Secretul unei taieri corecte consta si in folosirea unor instrumente potrivite, ascutite si dezinfectate.
Legarea vitei de vie
Dupa ce ati terminat taierea, urmatoarea etapa este de legare a coardelor. Va recomandam sa nu intarziati legarea vitei de vie pentru ca doar in aceasta perioada elasticitatea coardelor iti vor permite sa legi in directia pe care o doresti. Scopul legarii coardelor este de a furniza vitei de vie conditiile ideale de dezvoltare a lastarilor, astfel incat sa aveti un butuc sanatos si o recolta cat mai bogata.
Uneltele necesare legarii vitei de vie sunt:
Foarfeca tip Nicovala – este folosit pentru taierea crengilor mai groase (cu diametrul de pana la 25mm)
Foarfeca pentru vie – clasicul foarfece cu arc ce va poate ajuta la taierea viei sau a crengilor cu diametrul de pana la 15 mm
Legatrice (cu banda) – este o unealta perfecta pentru cei ce au o suprafata intinsa de vita de vie. Aceasta foloseste un sistem simplu de prindere bazate pe banda speciala si capse cu ajutorul carora veti putea sa legati coardele intr-un timp foarte scurt
Rafie – legarea cu ajutorul firului de rafie este ideala pentru cei ce au o suprafata mica de vita de vie
Cleste de legat cu sarma-hartie – acest sistem de legare este unul sigur (nu riscati ca legatura sa se dezlege) si va ajuta sa economisiti timp
Tub de legat (2-3mm) – permite dezvoltarea coardei fara a o strange in timpul cresterii