Secretele unui vin bun. Cum se filtreaza si se stabilizeaza corect vinul?

Filtrarea Vinului

Afla despre filtrarea vinului de la Loredo, lider de piata pe segmentul mic si mijlociu de utilaje vinificatie , produse vinificatie si utilaje agricole.

De la recolta si pana la momentul in care turnam cu bucurie in pahar un vin bun si cristalin pare a fi o cale lunga, insa nu trebuie sa fie neaparat asa.

Locul „tulburelului” este in folclor si in povestile de altadata. Astazi, limpezimea vinului nu este facultativa: ea reprezinta un atribut de baza, care ne vorbeste despre maturitarea vinului si calitatea acestuia.

Pentru a nu prelungi procesul de decantare pana la toamna viitoare, specialistii recomanda sa intervenim cu produse speciale de limpezire.

In continuare, vom afla mai multe despre aceasta etapa – a filtrarii si stabilizarii vinului, in functie de culoarea acestuia.

Care sunt mijloacele de limpezire si stabilizare ale vinului?

Bentonizarea este solutia cea mai eficienta si recomandata pentru limpezirea si stabilizarea vinului.

Bentonita este o substanta de origine naturala ce isi mareste volumul si actioneaza in mod electrostatic, pentru a atrage si a absorbi particulele aflate in suspensie in vinul tulbure si a favoriza depunerea lor la fundul vasului.

Limpezirea necesita 75-150 g de bentonita la fiecare 100 litri de vin.

In acelasi timp, bentonita sta la baza stabilizarii vinurilor albe si rose, impiedicand casarea lor, gratie proprietatilor sale deproteinizante.

Pentru a stabiliza corect vinul, recomandarea Fermier.ro este sa realizati mai intai analize de laborator, pentru a determina daca veti folosi sau nu anumite produse de stabilizare.

Cum stabilizam vinurile albe si vinurile rose?

Procedeul de stabilizare se initiaza dupa ce ati tras vinul de pe drojdie, la scurt timp dupa ce fermentatia alcoolica s-a incheiat.

Stabilizarea cuprinde 4 etape:

  • Adaugarea dioxidului de sulf, in cazul in care nu a fost adaugat in must, in dozele recomandate pe ambalaj, pentru a preveni oxidarea si a stabiliza culoarea, aroma si gustul vinului.
  • Bentonizarea – adaugati bentonita in proportia indicata mai sus.

Bentonita se prepara amestecand-o cu apa (in proportie de 10%) pana se omogenizeaza bine. Apoi se lasa deoparte timp de 24 de ore, se omogenizeaza, se filtreaza de impuritati si de cocoloase si abia apoi se va adauga in vin, amestecand energic.

Tratamentul de limpezire isi atinge eficienta in 2-5 zile , dupa caz.

  • Tragerea vinului de pe bentonita – Dupa 3-5 zile, trageti vinul de pe depozitul de bentonita. Se recomanda trimiterea unor probe la laborator pentru analize si, in functie de rezultat, se decide daca este nevoie sa interveniti si cu alte produse de stabilizare.
  • Filtrarea vinului, pe care o veti realiza prin intermediul unui filtru cu placi.

Acest ultim pas nu doar ca asigura un aspect desavarsit al vinului, dar elimina si restul de microorganisme, drojdii si alte sedimente din vin.

Cum stabilizam vinurile rosii?

Si vinurile rosii necesita „ajutor” pentru a le impiedica oxidarea si a le stabiliza corect.

Pasii de stabilizare ai vinului rosu includ adaugarea dioxidului de sulf si filtrarea cu placi, ca si in cazul vinurilor albe si al vinurilor rose. In masura in care obiectivul dumneavoastra este sa obtineti un vin rosu deschis si foarte clar, va recomandam sa folositi si bentonita, insa in doze mai mici (maximum 40 g /100 litri vin).

Sfat: Testele de laborator va pot fi de folos pentru a calcula cantitatea optima de bentonita pentru stabilizarea unui vin rosu.

Asadar, dupa ce am incheiat etapa fermentatiei alcoolice, intervenia cu bentonita este absolut necesara pentru a obtine un vin si limpede. Bentonizarea este necostisitoare, este usor de realizat de oricine si este foarte eficace, grabind simtitor imbutelierea vinului.

Trebuie sa mai stiti si ca bentonita nu intervine deloc asupra gustului sau aromei vinului, asadar aveti numai de castigat.

Mult succes!