Taierile de Primavara si Altoirea la Pomi Fructiferi

Afla de la echipa Loredo despre taierile de primavara si cum se face altoirea la pomi fructiferi. Taierile de primavara si altoirea pomilor fructiferi reprezinta lucrari esentiale in plantatiile de pomi fructiferi. Acestea sunt   absolut necesare pentru o productie de calitate si pentru sanatatea copacului. Taierea sau toaletarea copacilor este o lucrare obligatorie ce are ca scop buna crestere a copacului si valorificarea acestuia. Orice pomicultor ar trebui sa aiba in vedere urmatoarele informatii inainte de a se apuca de taierea sau altoirea pomilor din gradina sau livada.

Tairea in Uscat la Pomii Fructiferi

Taierea in uscat la pomii fructiferi presupune scurtarea sau chiar indepartarea unor ramuri. Toaletarea acestor pomi se realizeaza in fiecare an si poate avea obiective diverse – taieri de formare, taieri de regenerare, cat si taieri de rodire. Taierea se realizeaza cu o foarfeca de gradina sau un fierastrau pentru pomicultura, a unor parti verzi sau lemnoase ale pomilor, sau chiar prin taierea unei ramuri in totalitate. Odată rarite ramurile, lumina poate ajunge mai usor la muguri si determina o dezvoltare mai viguroasa a fructelor.

Toaletarea pomilor fructiferi ajuta ca pomul sa se regenereze. Taierile pomilor fructiferi se realizeaza si pentru ca planta sa se regenereze. Indepartarea lastarilor batrani face ca resursele copacului sa mearga doar la lastarii tineri. Un alt efect pozitiv este inlaturarea riscului de imbolnavire a copacului si de a corecta pozitia ramurilor.

Perioadele de taiere

Aceasta curatare se face de cele mai multe ori primavara devreme si toamna, in perioada de repaus vegetativ si nu trebuie sub nicio formă omisa. Indiferent daca vorbim despre copacii din gradina sau cei din livada, acestia trebuie curatati pentru a putea realiza o productie ridicata si de calitate. Daca sunt executate prea devreme, taierile pot sensibiliza pomii si ii pot face mai vulnerabili la frig. Iar daca taierea se face prea timpuriu, exista riscul de copromotirere a intregii livezi. Ca punct de reper, taierea se face inaintea desfacerii mugurelui pentru ca altfel riscam ca mugurii sa cada in timpul operatiunilor de taiere.

fierastrau taiere crengi

Unelte recomandate:

Foarfec tip nicovala – Este folosit pentru taierea crengilor mai groase (cu diametrul de pana la 25mm)

Foarfec telescopic – Este folosit pentru taierea crengilor cu o grosime de peste 25mm

Fierastrau briceag – Folosit pentru crengile groase ce nu pot fi taiate cu foarfecul telescopic

Foarfec cu prelungitor – Acest foarfec special prevazut cu prelungitor va ajuta sa ajungeti la crengile inalte fara a fi nevoie de a va urca in copac

Pe toate plus multe altele le gasiti in magazinele noastre din Focsani, Adjud, Odobesti, Panciu sau online pe www.fermier.ro.

Altoirea la pomi fructiferi

Altoirea pomilor este procedura prin care se imbina in mod artificial portiuni dintr-o planta, cu o alta planta, de specie inferioara, pentru ca aceasta din urma sa preia calitatile celei dintai si este una dintre cele mai importante operatiuni realizate intr-o livada. Principalul scop este inmultirea vegetativa a pomilor, dar portaltoiul aduce si alte beneficii, cum ar fi cresterea rezistentei plantei la boli sau la seceta si inghet.

Metode de altoire

Calendarul altoirii pomilor fructiferi include doua sezoane: primavara (martie-mai) si vara-toamna (iulie-septembrie). In functie de perioada, altoirea se realizeaza in diferite moduri. Iata care sunt principalele tehnici folosite

1. Altoirea in despicatura

Este cea mai simpla si utilizata metoda avand avantajul ca poate fi realizata oricand in timpul primaverii. (de la sfarsitul lui februarie pana la finalul lui aprilie). Altoirea prin despicatura asigura recuperarea rapida a pomilor si permite altoirea mai multor soiuri de pomi fructiferi.

2. Altoirea in T cu mugure dormind

Mai este cunoscuta si ca altoire prin oculatie, realizata in perioada 15 iulie – 15 septembrie,. La fel ca altorirea prin despicatura, reprezinta o metoda eficienta si des intalnita in randul pomicultorilor. Ea se realizeaza in plin sezon vegetativ, similar metodei mai sus amintite, taietura in scoarta portaltoiului realizandu-se de aceasta data in forma literei T. Una dintre variantele folosite este asa-numita altoire in ochi dormind, care poate fi aplicata si la specii ca lamaiul, trandafirul sau liliacul.

3. Altoirea sub coaja, in forma de L

Aceasta metoda presupune taierea (nu despicarea) altoiului si a portaltoiului intr-un stil similar, in asa fel incat acestea sa poata fi prinse impreuna. La final, pentru sigilarea ranilor, grefa astfel creata este acoperita cu banda de altoit si mastic de altoire.

4. Altoirea sub scoarta

Altoirea sub scoarta este una dintre cele mai simple metode de inmultire vegetativa, intregul procedeu plecand de la realizarea unei grefe in scoarta pomilor.

band de altoit

Etapele altoirii pomilor

Altoirea pomilor se realizeaza dupa o schema precisa, care include urmatoarele etape:

Pregatirea portaltoiului

Se folosesc doar ramure ce au diametrul de maxim 6 cm. Aceasta va fi scurtata printr-o taietura precisa, rana rezultata avand nevoie de netezire cu ajutorul unui cutit speical, folosit in viticultura si pomicultura. Capatul netezit se despica la jumatate, la o adancime de aproximativ 5-6 cm, iar in mijlocul taieturii se introduce o pana de lemn.

Pregatirea altoiului

Lastarii alesi pentru altoire trebuie sa provina de la copaci sanatosi. Acestia se cioplesc la baza, in forma de pana, taieturile fiind aplicate cu 1 cm mai sus fata de mugure. Taietura se realizeaza cat mai precis si curat, cu ajutorul unui briceag.

unelte de altoit

 

Altoirea

Penele de altoi se introduc in despicatura portaltoiului, avand grija ca mugurii sa ramana in exterior. Spatiul ramal liber se acopera cu mastic si se infasoara cu banda pentru altoit pentru a asigura vindecarea si a preveni infectarea plantei.

Unelte recomandate:

Foarfece de altoit – Detine un tais foarte ascutit cu ajutorul cu care puteti sectiona dintr-o singura miscare, fara a fi vatama planta.

Mastic pentru altoit – Este folosit pentru cicatrizarea rapida si previne infectarea zonei si oxidarea

Banda de altoit – Este perfecta pentru bandajarea grefei. Aceasta are proprietati autoadezive atunci cand este intinsa. Banda are continut ridicat de ceara ceea ce previne uscarea si da voie aerului sa patrunda.

Briceag de altoitEste o unealta usor manevrabila cu care puteti face incizii de precizie pentru altoire.

Echipa Loredo va sta la dispozitie pentru orice fel de informatii legate de altoirea la pomi fructiferi, si nu numai. Va pune la dispozitie atat in magazinul Loredo, cat si in magazinul Fermier, unelte necesare pentru o recolta si productie de succes.